Monument 4 mei en monument B-17

Monument 4 mei

171250_lisse_monument_voor_de_gevallenen_w768

Gemaakt:      1951

Kunstenaar:  Cephas Stauthamer

Materiaal:     brons

Locatie:     splitsing Heereweg/Oranjelaan

 

 

 

 

Dit gedenkbeeld is neergezet als verzetsmonument, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monumentale, bronzen beeld heeft een hoge granietwaarde waardoor het materiaal hard is. Dat is goed te zien aan het ietwat ruwe oppervlak van de manfiguur.

De manfiguur kijkt, als in extase geraakt, naar boven. Met zijn linkerpols in zijn rechterhand maakt hij boven zijn hoofd een zegenend gebaar naar de Almachtige God. Het verzet tegen de kwade, overheersende macht heeft gezegevierd. De manfiguur bevoelt zijn pols als bevrijd uit zijn gevangenisketenen.

Stauthamer, Cephas (09-12-1899 / 08-04-1983, Den Haag)
beeldhouwer, monumentaal kunstenaar (glasschilderkunst)

Cephas Stauthamer was leerling van de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van R.N. Roland Holst. Hij woonde en werkte onder meer in Kruisdorp, Maastricht en Amsterdam. Stauthamer schilderde, tekende en maakte glas-in-lood ramen. Zijn belangrijkste onderwerpen zijn portretten en vogels. Hij was circa 10 jaar docent aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem. Verder was hij onder meer lid van de Nederlandse Kring van BeeldhouwersBron: kunstroutegids gemeente Lisse

Monument B-17

Op 26 september 1944 – op de terugreis van een missie boven Osnabrück (Duitsland) – werd nabij IJmuiden de Amerikaanse B-17-bommenwerper “Jayhawk” getroffen door Duits afweergeschut. Uiteindelijk stortte het vliegtuig neer nabij het buurtschap De Engel, gemeente Lisse. Twee van de inzittenden kwamen te overlijden; vier wisten al dan niet gewond en met hulp van de lokale bevolking aan de greep van de vijand te ontkomen en drie werden er krijgsgevangen gemaakt. Ter nagedachtenis aan deze dramatische gebeurtenis is een herdenkingsmonument opgericht. in de tuin van de r.k. kerk H.H. Engelbewaarders, Heereweg 457 te Lisse.

200px-B17_monument

 

 

 

 

 

De onthulling vond plaats op zaterdag 15 september 2012. Daarbij waren o.a. circa 20 (nabestaanden van de) bemanningsleden en enkele (nabestaanden van) onderdakverleners aanwezig.

Het monument is ontwikkeld en aangeboden door Damo Natuursteen te Hillegom.